Spelkorlaget på tur til Kvitsøy
I forbindelse med Kvitsøy sitt 100 års jubileum som egen kommune (ble utskilt fra Mosterøy herad og egen kommune fra 1923) – var det rett og rimelig at Song og Spelkorlaget av 8.mars & Søn tok turen til øya og satte preg på jubileumsåret.
3. juni dro vi i samlet flokk etter først å ha vært innom Rogfast sin brakkerigg på Merkjarvik for å bli orientert om den nye veien. Denne blir ikke ferdig før i 2033 og det ble for lenge for oss å vente – så dermed fortsatt turen med rutebåt til øya. Grunnen til at Rogfast går innom Kvitsøy var visstnok fordi de trengte luft, ikke først og fremt for å gjøre stedet landfast. Luft har de mye av på Kvitsøy. Det fikk vi merke hele dagen, men heldigvis var solen fremme og gjorde dagen særs vellykket.
Da vi ankom ø`en stod mannskoret «hyttetu» og tok imot oss med sin vakre sang og så bar det av sted til Kvitsøy kirke for en felles omvisning og orientering. Altertavla er kommet tilbake fra et lengre opphold ved folkemuseet i Oslo, og den passet fint inn i den gamle kirken. Kirkeskipet var det imidlertid ingen som hadde sett noe til, men ryktene sier at det ble tatt av noen tyskere under krigen. Det ble sagt at Kvitsøy hadde mer tyskere enn folk i denne perioden. Vi fikk vandret på historisk grunn og langs smale bygdeveien (den nye veien var stengt for ferdsel). De var mange Kvitsøylam som var noe forskrekket over den store skare som gikk gatelangs.
På Kvitsøy har de utendørs kunstutstilling som ble besiktiget før vi fortsatte til fyret og trafikksentralen. Vi fikk dessverre ikke komme inn på noen av stedene, men fikk en flott orientering og en god utsikt. Trafikksentralen ble bygget i 2003 og arkitektene har utformet bygget til å ligne styrehuset på et skip. Skipstrafikken i området fra Bømlafjorden til Jærens rev overvåkes med et nettverk av radarer. Fyret hadde en eldre versjon fra 1700 taller (såkalt vippefyr), men det store fyret (bygget i 1829) er stengt på grunn av sanering av kvikksølv. Det tenkte han nok ikkje på han «von fyren» som ble adlet på grunn av det flotte fyret.
Ferden fortsatte til hummermuseet hvor det viste seg at fødselen var i gang. Barna (som var i stadium 1) ble overført til et kar med sirkulerende vann (siden de faktisk spiser hverandre) og fikk først flytte hjemmefra i stadium 5 og da fikk de sin egen lille bolig.
Lunsjen ble servert i klubbhuset og alle var enige om at det var en god fiskesuppe. Ole Harald ble tildelt ny lue og inngår nå i sølvgottene, tidsnok til å ha luen på under den annonserte konserten. Det kom faktisk mye publikum. Folk slapp både malerkoster og pensler (kanskje fordi konserten var gratis) og stemningen var stor da vi gikk på scenen. Hyttetu og ungdomskoret bidro til at vi sammen gjorde konserten til en minnerik opplevelse i jubileumsåret for Kvitsøy.
Kvelden ble avsluttet med grilling og god mat før båten og bussen tok oss tilbake til byen og hverdagen. Takk til Reiseutvalgt. Takk til Transporten. Og Takk til alle som deltok og gjorde turen til en flott opplevelse.
Comments